KONTUR 17

11.06.2008

Forord

 

Jørgen Fink
Mælk, monopol og myte
Mælkehistorie og mælkehistorier
Historien om den danske andelsbevægelse er blevet en del af den danske selvforståelse. Den er kædet sammen med ideen om det danske demokrati, lighedstanken og de særlige danske værdier. I artiklen analyseres denne nationale myte

Gertrud Øllgaard
Effektiv etnografi og ubydelig mælk
Etnografisk metode bliver stadig mere efterspurgt i kommercielle sammenhænge. Men for at være rentabel må den etnografiske metode effektiviseres, hvilket blandt andet betyder, at de lange feltarbejder, der kendes fra antropologien, må gøres kortere og mere intensive. Med udgangspunkt i Exploras undersøgelse af danskernes forhold til drikkemælk diskuterer artiklen, hvordan det kan gøres.

Lisa Koustrup
Faith in Food: British Narratives about Milk
What makes milk such an interesting topic is the fact that it is not merely a food product; it is also a socio-cultural concept, one around which myths are built. Based on the findings of the micro-study of the social construction of milk in the UK, this article explores how the British take the concept of trusting milk beyond the confinements of the home: milk may be a homely drink, but it is also readily available to drink in both schools, restaurants and cafés.

Maja Schøler
Italienske mælkehistorier: Ma, latte mi fa bene!
I Italien indgår mælk som en vigtig del af familiers kost og generelle vaner i hverdagen. Mælk anses for at være sundt, det kan både drikkes og spises, og i visse sammenhænge bruges det ligefrem som identitetsmarkør. Mælk spiller en rolle i andet end den italienske cappuccino.

Lisanne Wilken and Ann-Christina L. Knudsen
Milk, Myth and Magic
The Social Construction of Identities, Banalities and Trivialities in Everyday Europe

Milk constitutes a regular and unexotic part of the diet of most Europeans. It is consumed on a daily basis and gene-rally taken for granted. However, milk is also a drink loaded with meaning and sometimes even a banal signifier of the nation as home. Based on data collected by students from the department of European Studies in Århus, Denmark in 2006 and 2007 this article compares and discusses the perception and classification of milk in 10 European countries.

Boganmeldelser